Samenleven

Er zijn verschillende samenlevingsvormen. Waar u ook voor kiest, het is belangrijk dat u alle praktische zaken goed regelt voor uzelf, uw partner, uw kinderen en uw bedrijf, zodat u met een gerust hart van het leven samen kunt genieten.

Bij de verschillende samenlevingsvormen kunt u denken aan samenwonen, een huwelijk of misschien wel een geregistreerd partnerschap. Elke persoonlijke situatie is weer anders en daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met uw partner, voor het geval er iets in uw relatie wijzigt. Notaris Pérez kan u helpen bij het kiezen uit de verschillende samenlevingsvormen en bij het opstellen van de benodigde documenten.

 

Het huwelijk/geregistreerd partnerschap

Indien u en uw partner ervoor kiezen om in het huwelijk te treden, dan staat u voor een belangrijke keus.

Als u trouwt, dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.

Bent u vóór 2018 getrouwd zonder voorwaarden? Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 geldt, verandert hier niets aan.

Er kan zich echter bijvoorbeeld het geval voordoen dat u of uw partner bepaalde bezittingen apart wilt houden of dat u ondernemer bent en risico’s voor uw partner wenst te beperken. Dan is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapvoorwaarden op te laten stellen. Notaris Pérez kan u hierbij helpen.

De samenlevingsovereenkomst

Wanneer u samenwoont zonder te trouwen dan is er in de wet niets geregeld. Alle bezittingen en schulden zijn dan van ieder apart. Het is niet verplicht om zaken vast te leggen als u gaat samenwonen, het is echter wel verstandig en aan te raden.

Wanneer u iets wilt regelen voor uw gezamenlijke goederen en bijvoorbeeld uw woning, als u uit elkaar gaat, kunt u een samenlevingsovereenkomst maken. Bovendien accepteren de meeste pensioenfondsen alleen een samenlevingsovereenkomst als bewijs van uw relatie wanneer u ongehuwd samenwoont.

Handige brochures

Brochure samen verder.pdf

Meer weten? Neem nu contact op!

Wij helpen u graag direct via de telefoon.

Bel 071-33 33 000